onsdag 26. mars 2008

Mannen som elsket Yngve



Mannen som elsket Yngve er en roman skrevet av Tore Renberg. Den ble nettopp filmatisert og produsert i 2008, og kom ut på norske kinoer i februar, med samme navn som boka. Regissøren heter Stian Kristiansen, og filmen er spilt inn i Norge.

Filmen handler om den unge gutten Jarle som går på Kongsgård videregående skole i Stavanger. Handlingen skjer i samme året Berlinmuren faller, og Jarle er uvitende om at alt snart er i ferd med å forandre seg. Han har en kjæreste han elsker, Katrine, og verdens kuleste kompis, Helge. Samme har de tre ungdommene store musikalske ambisjoner, for om noen uker skal de debutere med punkbandet deres i Stavanger; Mattias Rust Band. Plutselig begynner det også en ny gutt i klassen, Yngve. Han er ikke som noen andre Jarle noen gang har møtt, og han blir med en gang interessert. Aldri før han Jarle opplevd noe slik, og han vet ikke hva han skal gjøre. Bare en ting er han sikker på, og det er at han ikke kan la være å treffe Yngve. Han begynner derfor å tilbringe mye tid med Yngve, og hører på Japan og spiller tennis, selv om dette er noe han aldri egentlig ville gjort. Sakte, men sikkert, svikter Jarle alle sine nærmeste, og til slutt står han der helt alene.

Mannen som elsket Yngve er en film som er både morsom, trist, alvorlig og spennende på en gang. Man blir dratt inn i handlingen, og fanget av de mange morsomme sitatene, særlig noen av kommentarene fra kompisen Helge. Filmen tar opp flere aktuelle temaer, som er like aktuelle i dag som i 1989. Vennskap, kjærlighet, homofili, familie osv. Skuespillerne i filmen gjør en veldig bra opptreden. Filmen lykkes på alle områder, særlig er måten kjæresteparet Jarle og Katrine spiller sammen på veldig beundrende. Det at skuespillerne passer helt perfekt til den rollen de spiller, gjør selve handlingen enda bedre. Helge som spiller kompisen til Jarle, er en av de som løfter filmen til et høyt nivå. Han spiller rollen sin utrolig godt, og det at han klatrer å fremstå som både tøff og usikker på en gang, er veldig morsomt å se på.

Det er ikke mye negativt å si om Mannen som elsket Yngve, bortsett fra at slutten var noe forvirrende og forklarte lite. Etter filmen var det ennå flere spørsmål som ikke var blitt besvart. Derimot er filmen absolutt verdt å se. Den lykkes på alle områder, og får fram det den prøver på. Dette er den første norske filmen på lenge jeg kan si at jeg synes var bra, og det er en film som passer for de alle fleste.

1 kommentar:

Hanifa sa...

Hei Sanne:)
Jeg synes denne film anmeldelsen din var veldig bra skrevet! Du fikk med deg handlingen av filmen og jeg synes konklusjonen din var veldig god. I tillegg likte jeg måten du trakk inn deler av handlingen og forklarte det litt mer detaljert enn andre deler! Du fikk med deg mange punkter og begrunnelser for hvorfor du likte filmen og det er viktig i en slik anmeldelse, synes jeg.
Denne anmeldelsen var bare bra! Fortsett sånn!:)